2010. augusztus 31., kedd

Shelter (2010)

Jonathan Rhys Meyers és Julianne Moore közös filmjéhez már egy ideje nagy reményeket fűztem, alig vártam, hogy letölthessem, mivel az elmúlt szűk 1 esztendőben JRM nagy kedvencemmé nőtte ki magát, olyan emlékezetes és nagyszerű alakítások miatt, mint a Tudorok VIII. Henrike, a Match Point, A Szeretet Szimfóniája, vagy épp az Elvis kezdeti éveiről szóló TV-film... Mind más-más karakter, ő mégis mindben hiteles. Egyikben sem okozott csalódást. Bár úgy tűnik, eléggé megosztó személyiség, az emberek vagy utálják, vagy odavannak érte, de hogy nem semleges, az egészen biztos. Végre valaki, aki előnyösnek mondott külseje ellenére IS! tehetséges, és nem ok nélkül "kapták fel", mint sokakat manapság... Engem ezúttal is meggyőzött. (Egyébként valóban lehet szeretni és nagyon utálni is, attól függően, mit / kit játszik épp. :) )

A film műfaja nem egykönnyen behatárolható. Horrornak van írva, én viszont inkább mondanám pszichológiai thrillernek, 1 kis vallási misztikummal megfűszerezve - utóbbiak nekem mindig bejönnek! ;) A film producere az volt, aki a Kör-höz is adta a nevét. Valóban érezni 1 kis hasonlóságot a 2 mű között, bár ez utóbbi nem annyira elvont, és annyira nem nyomasztó. Mindamellett jó hangulatú, és végig érdekes.

Ismertető: Dr. Cara Jessup (Julianne Moore), neves pszichiáter, a film elején az ő vallomása segítségével ítélnek el és végeznek ki 1 állítólagos skizofrén hajlamokkal megáldott gyerekgyilkost, aki cáfolná, hogy az illető klinikai eset lenne. A nőt kikészíti az ügy, egyébként is csak a munkája élteti, mióta a férjét 3 éve megölték tévedésből. A kislányával él, az apja szintén pszichiáter. Jó kapcsolata van az öccsével is. Carának a nehéz évek alatt Istenbe vetett erős hite segített, erre igyekszik tanítani kislányát is.
A zűrös gyilkossági ügye után, apja bemutatja őt egyik betegének, Adam-nek (Jonathan Rhys Meyers), aki mint kiderül, szintén nem könnyű eset - úgy tűnik, valóban 2 személyiség lakozik benne: az egyik esetben egy visszahúzódó, kerekesszékes fiú, a másik pillanatban már 1 flegma, nemtörődöm, és kissé veszélyes figura. Aki mellesleg még színvak is (pedig pár perccel előtte még nem volt az). Megmagyarázhatatlan dolgok történnek, mikor kiderül, Adam egy évtizedekkel ezelőtt meggyilkolt fiúként (David-ként) kel "lélekben" életre. Olyan dolgokat tud elmondani a fiú anyjáról, amit csak ők tudhattak, és nem lehetett rá szemtanú, továbbá Adam akkoriban nem volt több, mint 6 éves. Mikor személyiségeket vált, fogalma sincs, hogy történt, hogy került oda, ahova...

Cara maga se tudja mire vélni a dolgot, és bár a fickótól valamiért a hideg rázza, de túlságosan érdekli az eset, és vizsgálódni kezd. Rövid időn belül rájön, Adam / David más, mint az eddigi esetei. Ahogy egyre beleássa magát az ügybe, józan ésszel aligha felfogható, furcsaságok történnek. Mire észbekap, már a saját családja, annak testi épsége, sőt az életük lesz a tét, és Carának minden hitére szüksége lesz.

Összegzés: Bizonyosan nem ez az 1. film, ami hasonló témával foglalkozik, láttunk már ennél eredetibb forgatókönyvet és szövevényesebb történetet. A végkifejlet sem túl meglepő. De a tálalás, az atmoszféra, és a film hangulata jól sikerült, a színészek hiteles játéka tovább kompenzálja az esetleges hiányosságokat. Mint írtam, a műfaj inkább thriller, mint horror, de azért kellemesen borzongató, kellően feszültségkeltő, az 1 és 3/4 óra alatt nem fárasztanak minket semmilyen felesleges töltelékjelenettel, vagy mellékes szállal, mindennek megvan a jelentősége. A színészi játék jó, ezúttal Julianne Moore is jól játszik, JRM pedig elsőrangú. A 2 nagyon ellentétes személyiséget (Davidet és Adam-et) abszolút hitelesen alakítja. Amikor "David"-ként, az anyjával beszél, és ő felismerni véli régen meghalt fiát, az kifogástalan. Tehát a színészi alakításokba nem tudnék belekötni. A story-ban vannak gyenge pontok, leegyszerűsített dolgok, de nem számottevő, ennyi misztikum és kavarás nekem még belefér.

Ánblokk bejött a film, az IMBD 6,1-es átlaga alapján kissé alulértékeltnek tűnik, pedig maga az ötlet nem rossz, megérdemelne egy 7-est. Mivel én kifejezetten jónak tartom JRM-et, mint színészt, és szinte mindent "elhiszek" neki, számomra ez nem kicsit felhozta a filmet. Nagyon neki való szerep, illik hozzá.
JRM tehát hamar feliratkozott a kedvenc színészeim listájára, a fiatal generáció talán legígéretesebb színésze - Leo DiCaprio után közvetlenül. Azt is remélem, ezentúl még okosabban válogat majd a szerepek között, és nemsokára a legnagyobb Hollywood-i sztárok között tarthatjuk majd számon, ezt a karakteres arcú és kiejtésű ír színészt, aki pár héttel ezelőtt lett - még mindig csak - 34 éves, szóval előtte a jövő, és remélhetőleg - ha nem cs***i el a folyamatos ivással és zülléssel - 1 sikeres karrier.

A Shelter-t én 10/9-re értékelem.

A film angol nyelvű előzetese:
http://www.youtube.com/watch?v=aWCl93yETq4