2012. január 28., szombat

Fekete péntek (1940)


Nem tudom, hogy az emberiség mióta babonás, és mióta aggaszt sokakat, ha 13-a péntekre esik. Mindenesetre már 1940-ben egy fontos dátum volt ez a nap a Fekete péntek című filmben, melynek főszereplője Boris Karloff volt.

A történet egy börtönben kezdődik, ahol egy pap felvezetésével - aki a Miatyánkot mondja - rendőrök kísérik az elítéltet a kivégzőhelyre, a villamosszékhez. Az elítélt nem más, mint Dr. Ernest Sovac (Boris Karloff), aki az ott lévő újságírók közül egy fiatalembernek adja oda jegyzeteit, mondván, hogy csak az ő lapja kezelte a doktor ügyét méltó módon. Ahogy a fiatal újságíró kinyitja a kézzel írt jegyzetet, úgy csöppenünk bele a kivégzést megelőző történésekbe.

Megismerhetjük a Newcastle-i egyetem irodalomtanárát, Prof. George Kingsley-t, aki órája végén közli a diákokkal, hogy a következő szemeszterben nem tanítja őket, mert más egyetemre hívták. Dr. Sovac és lánya, Jean viszik ki a professzort és feleségét Margarete-t a vonathoz, de útközben a professzornak be kell ugrania valahova. Éppen rosszkor, mert két autó közeledik felé. Az egyikből lövéseket adnak le a másik irányába, melyet találat ér, és egyenesen a professzornak hajt neki. Az autó, amiből lőttek továbbhajt, és négy férfi örül annak, hogy sikerült megölniük valakit. A professzort és az ismeretlen férfit kórházba viszik, természetesen Dr. Sovac kíséri őket. Mindkét férfi súlyosan megsérül, az ismeretlennel eltört a gerince. Dr. Sovac úgy gondolja, hogy eljött az ő ideje egy nagy kísérlethez. Átsegíti az ismeretlen a másvilágra, és titokban hajt végre egy agyműtétet, ami veszélyes és tiltott is. Barátja, Kingsley azonban ennek köszönheti életét: az agyműtét következtében jobban lesz, s bár a többi orvos csodálkozik a gyógyuláson, de senkinek nem tűnik fel semmi. Közben a rendőrség érkezik a kórházba, hogy megbizonyosodjanak a másik ember haláláról. Ő ugyanis nem volt más, mint Red Cannon, a veszélyes bűnöző, akit négy másik társa (köztük Marnay szerepében Lugosi Béla :) akart eltenni láb alól.

Dr. Sovac megtudja, hogy a bűnöző félmillió dollárt rejtett el valahol New York-ban. Sóvárogva vágyik a pénzre, amiből egy új laboratóriumot tudna berendezni. Ezért kieszeli, hogy barátját elviszi New Yorkba, egy kis kirándulásra, hogy kimozduljon a beteg a megszokott környezetből. Abba a hotelbe viszi, ahol annak idején Red Cannon bujkált hat hónapig, és elviszi abba a bárba, ahol kedvese énekelt. Mivel Red Cannon új külsőt kapott, így senki nem ismeri fel. Dr. Sovac aztán hipnotizálja barátját, és ezzel főleg Red Cannonná változtatja őt. A férfinek (azaz Red Cannon agyának) eszébe jutnak a régi dolgok, milyen kopogtatás volt a jel, kik voltak a cimborái, ki volt a kedvese, és elkezdi Cannon életét élni.

Megölte két régi társát, és felkereste volt barátnőjét. Persze egyik sem ismerte meg, így a barátnő, Sunny sem, csak akkor, amikor úgy nyomta el a férfi a cigarettát, ahogy Red tette, és amikor látta, hogy mindent pontosan tud a lakásban, mi hol van, hogy nyílik, stb.

Dr. Sovac vágya továbbra is az volt, hogy megkaparintsa a pénzt, így csak bonyodalmat okozott, amikor a professzor felesége, és Dr. Sovac lánya megjelent a szállodában. A lányának aztán kénytelen volt bevallani, hogy egy bűnöző agya került az irodalomtudós agyába, és hogy mennyi pénzre megy ki a játék, ami neki nagyon fontos lenne az új laboratóriumhoz. Megnyugtatta a lányt, hogy amint véget ér az egész, visszatérnek Newcastle-be, és a férfi folytatja majd jól megszokott irodalomtanári munkáját.

Közben a két, még életben maradt régi cimbora is szövetkezett Sunny-val, a pénzre hajtottak ők is. Sikerült a rejtekhelyre követniük Red Cannon-t, ahol a bűnöző az egyik férfit megölte, de Marney életben maradt, és rohant Sunny lakására a megszerzett pénzes dobozzal együtt. Persze Red Cannon is ugyanoda tartott, és amikor meglátta, hogy szövetkeztek ellene, megölte barátnőjét és Marney-t is, aztán felmarkolva a pénzes dobozt, leintett egy taxit, és a reptérre akarta vitetni magát. A taxiban aztán elszundikált, és Kingsley-ként tért magához, így visszavitette magát a hotelbe. Dr. Sovac így megszerezte tőle a pénzes dobozt, és hazautaztak Newcastle-be, ahol a professzor újfent irodalomtanárként működött. Ám egy tanóra közben megzavarta, hogy az utcáról szirénát hall, s ez visszaváltoztatta az agyát Red Cannonná. Dr. Sovac lakására ment, aki lányával éppen elutazni készült, s mivel rátámadt a lányra, a doktor megölte bűnözővé változott barátját.

Ezt követően ismét visszatértünk a keretet adó kivégzés helyszínére, ahol már csak annyit láttunk, hogy meghúzták a kivégzést jelentő kart, a fiatal újságíró pedig becsukta a könyvet. A doktor bűnös volt a tiltott műtétben, bűnrészességben és persze barátja megölésében is.

Boris Karloff ezúttal is meggyőzően és hitelesen alakította szerepét. Bár a stáblistán Lugosi Béla neve van másodikként feltüntetve (nem csoda, hiszen Karloff mellett ő volt akkoriban a horrorok világában a másik nagy húzónév), nem kimondottan főszereplő volt, de szerencsére azért jópárszor láthattuk ;)

A film minden perce érdekes és izgalmas (természetesen nem elfelejtve, hogy hány éve készült :), hozzá még az aláfestő zene is kifejezetten tetszik.

A DVD kiadás egyszerű, de tetszetős. A cím miatt most éppen nem zavar a szimpla fekete tok :)
A hátsó borítóra felkerült kis képek is sokat sejtetőek. A menü egyszerű, könnyen kezelhető, azonnal indítható a film. Még több ilyen Karloff / Lugosi kiadást szeretnék látni a hazai üzletek polcán!

Egész biztosan jónéhányszor újra nézem majd a filmet!