2012. január 19., csütörtök

Örvény (1985)


Ha jól emlékszem, sorozatról még nem volt szó a Triumblogon, így én most ezt a hiányosságot rögtön pótolom is :)

Már jó hosszú ideje (talán évek óta is) agyalgattam időnként, hogy mi is a címe néhány régen látott sorozatnak, így többek között annak, amiben egy szigeten lévő ház és egy csomó baba volt. Aztán egy kis keresgélés után sikerült rájönni, hogy az 1985-ben készült norvég mini sorozatról, a hat részes Örvény-ről (Maelstrom) van szó. Nem tudom pontosan, hogy a magyar tévé mikor adta a sorozatot. Gondolom nem rögtön 1985-ben, talán néhány évvel később. Mindenesetre én akkor kb. 10-12 éves lehettem, és természetesen néztem a sorozatot, igaz hogy nem keveset paráztam, izgultam, féltem, cidriztem. Dehát ezért (is) volt érdekes. No meg persze azért is, mert akkoriban örültünk, ha hetente egy alkalommal nézhettünk egy-egy részt egy sorozatból. Akkoriban ha jól emlékszem, a keddi nap volt a sorozat nap 20:05 órás kezdéssel :) Persze akkor nem volt ennyi csatorna, örültünk annak az egynek (kettőnek?) is, még akkor is, ha csak délutántól volt adás. Nem mondom hogy visszasírom azt az időszakot, de biztos hogy annak is megvolt a maga hangulata, szépsége. És fel is nőttünk valahogy :)

Szóval ha kedd, akkor sorozat. És hála az internetnek (ami szintén nem volt akkoriban :) sikerült rábukkanni a sorozatra, igaz hogy angol szöveggel és magyar felirattal, de alig vártam, hogy viszontláthassam egy régi kedvencemet.

Amire emlékeztem, az mindössze azok a csúnya-ronda babák voltak, és a ház, amiben egy titokzatos valaki volt, akit mutattak, ahogy elhúzza a függönyt :)

A történet Angliában kezdődik, ahol Catherine Durrell-t éppen kirúgják állásából, majd hamarosan megtudja, hogy egy számára vadidegen, norvég ember egy egész vagyont: birtokot és gyárat hagyott rá végrendeletében. Catherine nem érti az egészet, de mivel jobb dolga úgysincs, ezért Norvégiába utazik, ahol megismerkedik az elhunyt két lányával, Anna Marie-vel és Ingriddel, illetve Ingrid férjével, Lars-al. Meglepetten látja, hogy mindannyian kedvesen fogadják, ahelyett hogy mérgesek lennének, amiért apjuk egy idegen nőre hagyta a vagyona egy részét. Mint elmondják, ők sem értik, hogy került Catherine a végrendeletbe.

Megmutatják neki a parti házat, ahova a nő be is költözik, illetve egy szigetet, amin szintén van egy ház, és amit azóta nem laknak, hogy a lányok édesanyja öngyilkos lett volna 14 évvel ezelőtt. A kisvárosban persze téma Catherine érkezése, és még mindig téma a gazdag ember hajóbalesete, aki viharban hajózott ki, és tragédia lett a hajókázás vége. Catherine újdonsült házában meglátja a falon lévő festményen a két lány anyjának, Freyának a portréját. Nem kis megdöbbenésére ezt a nőt látja a szigeten lévő házban. Ráadásul a ház nem úgy néz ki, mint amit nem laknak, hiszen szól a lemezjátszó, tisztaság van, és ahányszor Catherine átmegy, a babák mindig "elvándorolnak", egy alkalommal éppen teáznak.

Catherine megismeri a család orvosát, és egy idős nőt, Freya nagynénjét. Közben kiderül, hogy Freyát a férje zárta a szigeten lévő házba, miután a nő elméje megbomlott, és ott lett öngyilkos.

Aztán Catherine belefut egy fiatal újságíróba, Anders Bjornson-ba, aki úgy feltételezi, hogy a gazdag férfi nem baleset, hanem gyilkosság áldozata lesz. Catherine megosztja vele fura élményeit, aztán együtt kezdenek nyomozni. Azt kizárják, hogy Freya esetleg életben van, viszont egyre biztosabb, hogy valaki komolyan Catherine életére akar törni.

A hat rész alatt nagyon szépen rajzolódik ki a karakterek jelleme és nagyon klasszul, érthetően építkezik a cselekmény is. Nem mondható pörgősnek a cselekmény, főleg mai szemmel nézve nem, de talán ezért is tűnik még ma is izgalmasnak a sorozat. Ahogy szép lassan kiderülnek a rég eltemetett titkok, szép tájakat láthatunk, az aláfestő zene pedig sokat dob a hangulaton.

Ahogy néztem, a babákon és a függönyös részeken kívül más apró momentum is beugrott - így persze a Freya festmény is, és az ötödik rész körül már eszembe jutott az is, hogy mi lesz a végkifejlet - ami valóban úgy is volt :)

Aki annak idején látta, azt csak biztatni tudom, hogy nézze újra a sorozatot. Egész biztos, ennyi idő után is érdemes elővenni. Aki nem látta, vagy akkor még nem is élt, a mostani thriller / horror felhozatalhoz van szokva, annak lehet hogy nem izgalmas már ez a sorozat. Én most kifejezetten örülök, hogy nem ez utóbbi kategóriába tartozom! ;) Nálam még most is telitalálat a sorozat, és biztosan újranézem még! ;)