2012. január 22., vasárnap

Ördögi denevér (1940)


Ma sikerült (újra) megnézem egy klasszikus, és kedvenc Lugosi Béla filmet. Még egyszer, innen is köszönöm Sacónak, meglepett egy eredeti példánnyal ebből a dvd-ből! ;)

A 65 perces, fekete-fehér filmben Lugosi Dr. Carruthers-t alakítja, aki otthonában különös kísérleteket végez. Elektromos áram segítségével növel hatalmas denevéreket, amiknek aztán még különösebb küldetésük lesz. Közben kifejleszt egy új arcszeszt, merthogy a tudós a Heath & Morton nevű kozmetikai vállalatnak dolgozik. A vállalat dolgozói nagy vagyonra tettek szert, meggazdagodtak, ám ebből a vagyonból Dr. Carruthers-nek csak 10.000 dollár jutott. Egy este éppen azért akarják áthívni, hogy 5000 dolláros csekket adjanak neki (ami persze aprópénz az ő vagyonukhoz képest), ám a doktor nem fogadja el a meghívást. Helyette is inkább a kísérleten dolgozik.

Az új arcszesz aztán szép sorban megmutatja a vállalat dolgozóinak, a Heath család fiainak, akiknek tetszik az új illat annak ellenére, hogy picit erősnek találják. A doktor rábeszélésre kipróbálják a nyakukon. Ez lesz a végzetük. Esténként ugyanis a denevért útjára engedi a doktor, s az új illatra specializált állat lecsap arra az áldozatra, aki viseli az arcszeszt. Már az első gyilkosságból hatalmas szenzáció kerekedik. Újságcikkek jelennek meg, és egy újságíró, illetve egy fotós is az ügyre tapad - no meg persze a Heath lányra, Mary-re; a fotós pedig a lány francia szobalányára :D

A második gyilkosság után még nagyobb a szenzáció. Az újságíró és a fotós pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy ők kaphassák el a titokzatos gyilkost. Még egy mű denevért is beszereznek, és a fotós képeket készít róla. Bár a kötelet, amin a denevért mozgatja, eltávolítja a képről, de a denevér szárnyán a Made In Japan feliratot ott felejti, így miután főnökük megtudja, hogy hamis képpel akartak diadalmaskodni, kirúgja őket. A két férfi persze nem hagyja ott szíve hölgyeit, és tovább nyomoznak. Dr. Carruthers pedig továbbra is küldözgeti a denevért az éjszakába, de a negyedik gyilkosság után (azért hullanak ám a népek ;) lelövik a denevért is. Így már az igazi denevérről tud képet és cikket prezentálni a két újságíró, így a főnökük visszaveszi őket, sőt, még fizetésemelést is kapnak :)

Dr. Carruthers nincs kétségbe esve, hiszen rejtekhelyén további denevérek csüngenek, így újabbat is ki tud fejleszteni. Az újságíró már szinte az elejétől úgy gyanítja, hogy Dr. Carruthers-nek köze lehet a gyilkossághoz, de aztán mások lebeszélik róla, maga Mary is szimpatizál a doktorral, akit kislány kora óta ismer és kedvel.

Később az újságíró ismét a doktorra kezd gyanakodni, így beoson lakásába, ahol látja a denevért, és látja, hogy engedi ki az állatot. Így aztán akcióba lép, és ő maga kéri a doktort, hadd próbálja ki az új arcszeszt, amiről már mindenki tudja, hogy köze lehet az ügyhöz, hiszen minden áldozaton ezt az illatot lehetett érezni. Dr. Carruthers-nek tetszik, ahogy az újságíró magára keni az arcszeszt, és szívesen kimegy vele az éjszakába, hogy leüljenek egy padra, és várják a gyilkost. Az újságíró azonban egy nem várt pillanatban a doktorra locsol egy jó adagot az arcszeszből, ami persze már nem tetszik neki annyira. Hamarosan megjelenik a denevér is, és ismét lecsap - ezúttal teremtőjét támadja meg, akit nem tudnak megmenteni, így Dr. Carruthers saját maga áldozatává válik.
Happy end-ként pedig Mary és az újságíró összebújnak :)

A film mai szemmel nézve természetesen már inkább vicces lehet, mint ijesztő, bár szerintem azért még így is van benne egy-két izgalmasabb jelenet, és meg tudom érteni, hogy 70 éve ezzel még lehetett a közönség idegeit borzolni. Aki tudja a helyén és korának megfelelően kezelni ezt a filmet (illetve minden régi filmet és klasszikus horrort), annak szerintem nagyon jó szórakozás egy-egy ilyen filmet megnézni. Már csak azért is, mert érdemes végigkövetni, hogy honnan hova jutott a mozi, illetve a horrorfilm készítés. Arról nem beszélve, hogy a mai alkotók is ezekhez a régi darabokhoz nyúlnak vissza, hiszen nagyon újat már nem tudnak kitalálni. Gondolom ezért se véletlen, hogy manapság - ahol a téma engedi - inkább a látványra mennek rá :P

A mi Bélánkért pedig szintén érdemes megnézni ezt a filmet (vagy akár másik filmjét). Az akcentusa, karakteres arca, megjelenése már önmagában valamelyest vészjósló. Kicsit irigylem azokat, akik az ő korában éltek, láthatták őt, vagy találkozhattak vele. Szerencsére a filmjei nagy része megmaradt, és bízom benne, hogy jónéhányat megjelentetnek még itthon is. Ha már egyszer büszkék vagyunk az első Draculára, aki történetesen magyarként tört be Hollywoodba, akkor úgy gondolom nem ártana pár további filmjét is megjelentetni, mert a hazai kínálat eddig igencsak soványka.

A DVD kiadás egyszerű, de szép és méltó a filmhez. Külön tetszik, hogy a borítót ezzel a barnás árnyalattal megszínezték, és hogy nem csak Béla, hanem a másik főszereplő, a denevér is látható rajta. A hátsó borítón lévő rövid ismertető és három kis kép is klassz, az pedig külön dicséretes, hogy a lemezre is rákerült a borítón lévő kép. A tok átlátszó. Belül más dvd-k ajánlói vannak kis képekkel. Ez mondjuk nem valami elegáns, de megértem, hogy muszáj reklámozni a kiadónak a további filmjeiket is. Még ha idiótán is hat a lemez mellett / alatt az Angyalbőrben, Bud Spencer - Terence Hill filmek, Koncz Zsuzsa koncert borítóképe. Akkor már inkább az a néhány Kabos Gyula film, ami legalább korban illik a Lugosi filmekhez. De ennél nagyobb baj ne legyen!

Extraként a lemezen található még egy Lugosi filmográfia. A filmek egy részének a címét lefordították magyarra, a többit nem. A lista pedig az 1931-es Draculával kezdődik, ami olyan szempontból érthető, hogy az volt Béla első nagy alakítása. Viszont egy magyar kiadáson szerintem nem ártott volna jelezni, hogy Magyarországon is forgatott filmeket. 1917 - 1930 között több film készült vele itthon, de Németországban és már az USA-ban is. No sebaj, ennyi legyen a legnagyobb probléma. Örülök, hogy eredetiben birtokolhatom ezt a filmet, és továbbra is várom a többi megjelenését ;)

A film 10/10, egyik kedvencem tőle ;)