2012. január 21., szombat

Végtelen éjszaka (1971)


Agatha Christie Végtelen éjszaka című regényéből 1971-ben készült filmváltozat, amit még nem volt szerencsém látni, és azt sem tudtam, hogy Magyarországon megjelent DVD-n. Csabának köszönhetően azonban ma sikerült megnéznem a filmet.

Agatha ezen könyvét nem sokszor olvastam, talán mindösszesen kétszer, legutóbb 2009-ben, amikor újra megjelent itthon (ezúttal Örök éj címmel), csak arra emlékeztem, hogy túl nagy hátast nem dobtam tőle, és nem vált kedvenc Christie regényemmé, amit évről évre képes lennék elővenni és újraolvasni. Valahogy a film is ennyire ragadott meg, bár igaz, tudni kell helyén kezelni, hiszen egy 40 éves alkotásról van szó, amikor még nyilván mást jelentett a thriller fogalma mint ma, legalábbis mások voltak a vele kapcsolatos elvárások.

A könyvbe csak picit lapoztam bele a film megnézése után, de úgy látom, szépen, a regény szerint haladt a film cselekménye, ami dicséretes - ismerve a mai sok ferdítést a könyvből adaptált filmek terén.

A film elején egy jóképű, de szegény fiatalembert ismerhettünk meg. Michael Rogers olyan munkákból élt, amit éppen kapott, s nem egyszer sikerült kirúgatnia magát. Ám lelkesen szövögette terveit, ami közül az egyik az volt, hogy egy napon majd szép, nagy házat építtet azon a környéken, amire véletlenül bukkant. Éppen fényképezőgéppel vágott neki a környéknek, amikor szó szerint belibbent a képébe egy csinos, fiatal szőkeség, Ellie, akivel beszélgetni kezdtek, és egyre közelebb kerültek egymáshoz, mígnem aztán együtt tervezgettek. A beszélgetésből komolyabb kapcsolat, majd házasság lett annak ellenére, hogy kiderült, a lány gazdag, és családja más férjet képzelt volna el számára. Egy ismert építész kezdett dolgozni a házon, ami elkészült, és valóban gyönyörű, igényes, kényelmes lett. A pár beköltözött a házba annak ellenére, hogy egy bolondos öregasszony megfenyegette őket.

A lány barátnője, Greta, mint afféle titkárnő költözött be a házba, s bár Michael-nak nem nagyon tetszett a dolog, de mégis elfogadta, hogy ott sertepertél körülöttük a lány. Egy kiadós veszekedés után megbékéltek egymással, és folytatták a gondtalan életet. Néha ugyan felbukkant az öregasszony a környéken, vagy éppen megjelentek Ellie rokonai, de idilli volt az élet. A lányoknak csak annyi dolga volt, hogy néha kilovagoljanak, Michael pedig elment egy-egy árverésre. Egy ilyen után hazaérve nem találta a házban a feleségét, s amikor keresésére indult, először a lovat, majd feleségét találta meg - meghalva.

A temetés után kiderült (nem lepődtem meg különösebben :) hogy a házasságkötéskor Ellie új végrendeletet készített - természetesen férje javára. Aztán a férj egy levelet kapott az egyik rokontól, egy fotóval, amely még házasságkötése előtt készült, és amelyen ölelkezve látható a barátnővel, Greta-val. Bár előtte még hevesen egymásnak estek, a kép megérkezte után összevesznek, ami újabb halálesettel végződik: Michael megölte Gretát. Csak úgy mint Ellie-t, s mint kiderül, egy karóra miatt már egy gyerekkori barátját is megölte.

A végkifejlet szerintem a nézők többségének nem meglepő. Már eleve lehetett szerintem számítani arra, hogy a férj és a barátnő összejönnek, hiszen több ezer könyv, film sztorija hozta már ezt a sémát. Ebben talán annyi csavar volt, hogy már előzőleg ismerték egymást, és tulajdonképpen együtt tervelték ki a gyilkosságot, ami nem szimpla lovasbaleset volt, hanem kapszulába tett ciánkáli.

Érdekes a film, a szereplők nagy része szimpatikus, a nem kedvelt rokonok pedig kellően utálatosak már ránézésre is, a házban pedig jól esett egy kicsit gyönyörködni. Az biztos, hogy nem ez a legjobb Agatha Christie regényből készült film, hiszen maga a regény nem tartozik legjobbjai közé - legalábbis számomra.
Egy rajongónak viszont kötelező darab ez a film, így nagyon örülök, hogy ezt is a polcomon tudhatom. Azért biztos elő fogom még venni, akár azt követően, ha legközelebb olvasom majd a könyvet.

A DVD kiadás egyszerű, a fekete borítón mindössze egy szemet láthatunk. Viszont a hátsó borítón látható fekete-fehér, két férfit és két szétlőtt autót ábrázoló kép nem ebből a filmből való - ezt nem tudom hogy sikerült rávarázsolni a borítóra. Cserébe javukra váljon, hogy extraként került a lemezre előzetes és fotógaléria :P

A lassan induló, és mindvégig lassú lefolyású filmet a nem túl meglepő csavarok miatt egy 10/4-re értékelem.