2010. április 26., hétfő

Durr, Durr és Csók (Kiss Kiss Bang Bang) (2005)

Robert Downey Jr. és Val Kilmer szokatlanul vicces párosa

Véletlenül futottam bele ebbe a filmbe, címe alapján biztos eszembe nem jut letölteni... Nem kell mondanom, ki volt a két "húzónév". :) Mert egyébként ennél idiótább címet keresve se találhattak volna. Megjegyzem, az eredeti SE sokkal jobb. :PPP

Ez alapján tökéletesen érdektelennek gondol(hat)tam (volna) a filmet, de szerencsére csalódnom kellett! :) Idiótának tényleg idióta, de hála, pozitív értelemben. Robert és Val régóta kedvenceim közé tartoznak, de még nem láttam őket egy filmben szerepelni. Jobb későn, mint soha! ;) A műfaj elég egyedi, a Port-os leírással ellentétben még véletlenül se thriller, hanem krimi-vígjáték, de abból is a fekete humorú.

A sztori összefoglalva: Harry Lockhart (Downey) egy szerencsétlen, de szeretnivaló flótás, aki bolti lopásokból tartja el magát NY-ban. Egyik "akciója" balul süt el, amikor is a rendőrség elől menekülve, szó szerint "beesik" egy film casting-jára, ahol elsiratja lelőtt társát. Ez aztán olyan jól sikerül, hogy nemsokára L.A. filmes berkeiben találja magát, a próbafelvételre készülve.
Itt ismerkedik meg Gay Perry-vel a magándetektívvel (Kilmer), akinek nem csak a neve meleg :), és aki kénytelen-kelletlen segítségére lenni a filmben való felkészülésben. Nem túlzottan boldog tőle, mivel Harry több mint minden lében kanál, aki lelkesen vetné bele magát a dolgokba - ha hagyná.

Harry itt találkozik a színésznőcske-jelölt Harmony-val (Michelle Monaghan), és 1. látásra odavan a lányért. Kicsit később kiderül, hogy dehogyis 1. látásra, hiszen kiskoruktól kezdve ismerték egymást, (már akkor bele volt zúgva), sőt tulajdonképpen ő élete szerelme... A lány nem mutat különösebb érdeklődést, hiszen anno mindenki "megvolt" neki a középiskolából, csak éppen jó barátja, Harry nem, akinek a vállán bizony mindig elsírhatta bánatát...
Harmony egyébként valóságos krimirajongó, csak úgy falja a Jonny Gossamer-könyveket. (Ez később segítségükre lesz a bűntények felgöngyölítésében).
Harry már pont azzal menőzne a bárban, hogy ő maga is magándetektív, amikor is valóban belecsöppen 1 bűntény kellős közepébe, ugyanis Harmony húga váratlanul elhalálozik, méghozzá önkeze által. Mivel ezt a lány képtelen elhinni, ők maguk kezdenek nyomozásba, természetesen Perry segítségével.
Nem sorolom, hány galibába keveredik eközben Harry, többek között, hullák után kutat egy tóban, hulla terem a zuhanyzójában, amit ijedtében még le is vizel, nem is beszélve a pórul járt ujjáról, aminek végkifejletén már tarthatatlanul röhögnöm kellett. :)))
Nem mondok meglepőt azzal, hogy végül mégiscsak sikerül kibogozniuk a bűncselekményt. A többihez meg kell nézni a filmet.

A páros: Downey és Kilmer remekelnek együtt. Totálisan ellentétei egymásnak, ezért is működik ennyire jól a dolog. Perry agyafúrt és hidegvérű, Harry hirtelen és kissé bárgyú, viszont jószándékú, örök optimista jellem. Külön kiemelném, hogy a szinkron is sokat dob a filmen, RDJ-t Fekete Ernő (aki az új Batman-ben nagyon nem tetszett de itt baromi jó!), V.K.-t pedig meglepő módon Kamarás Iván hangolja, nem is rosszul! ;)
RDJ végignarrátorkodja a filmet, ami engem ált. idegesíteni szokott, de ide igazán passzol. Az egész filmnek érdekes, egyedi hangulata van, a poénok is egyediek ;)
Kicsit utánaolvastam a keletkezésnek, nem kis meglepetésemre a forgatókönyvíró-rendező Shane Black, nem más, mint aki a Halálos Fegyver c. örökzöld akciófilmet is írta! Ezek után már nem csoda, hogy a Durr...producere is Joel Silver lett, aki a Halálos Fegyver-filmek, és még sok-sok remek akciófilm producere is volt anno. (pl. Még drágább az Életed, A Pusztító, de akár mondhatnánk a legutóbbi Sherlock Holmes-filmet is.)

A két főszereplő a forgatások alatt igazi jóbaráttá lett, tökéletes összhangban dolgoztak együtt. Downey szó szerint úgy fogalmaz: "életreszóló barátságot kötöttek". Annyi bizonyos, hogy nagyon jók és viccesek együtt a vásznon.
RDJ itt sem okozott csalódást: hihetetlen egyszerűséggel, természetességgel mozog a kamera előtt, Harry szerencsétlen figurája pedig kifejezetten szeretnivaló. A jeleneteket nem játssza túl, viszont már a tekintetében minden benne van, engem most is maximálisan meggyőzött.
Val pedig a maga komolyságával és visszafogottságával remekel. Nem is tudom igazából jellemezni, de nem is kell, mert belőle csak egy van, igazán egyedi színész. A meleg detektív szerepét is nagyon hitelesen és túlzások nélkül alakítja. (zárójelben jegyzem meg, azért leadhatna pár kg-t, és akkor neki sem kéne szégyenkeznie az egyre sármosabb Robert mellett...)
Részemről a szerepre mindkettőjüknek 5-öst adok! :)

A rendezés jó, a történet lehetne egyszerűbb, a poénok akkor is működnének, de azért kis odafigyeléssel ki lehet bogozni, ha valaki nem kizárólagosan a két idiótára figyel. :) Kissé gyenge pontja számomra a női főszereplő, Michelle Monaghan. Bár jól játszott, vicces szövegeket nyomott, és jó dumája volt, szerintem nem több, (külsőleg és alakítását tekintve is) mint egy átlagos színésznő, rám nem tett különösebb hatást.

Összességében viszont nagyon jól szórakoztam és elrötyögtem ezen a filmen, biztos vagyok benne, hogy még nem 1x meg fogom nézni. ;))

10/9