2010. április 15., csütörtök

Szerelmi Bájital (Love Potion No. 9.) 1992

(Avagy Sandra Bullock filmek 2. rész)

Legutóbb ezzel bővítettem S. B.- gyűjteményemet.
A storyja rövden: A főszereplő itt tulajdonképpen nem is kedvencem, hanem a partnere, Tate Donovan. Legalábbis ő a történet kulcsfigurája. Egy bizonytalan, szégyellős biokémikust, Paul-t alakítja, aki finoman szólva nem a nők kedvence, nagyon nem tud mit kezdeni a másik nemmel.
Az ő kolléganője Bullock, és az első "sokk" itt ér: a film első harmadában kevéssé hasonlít önmagára, ilyen értelemben méltó párja Paul-nak. Vagyis ő sem a férfiszívek álma: Diane kócos hajú, bozontos szemöldökű, vastagkeretes szemüvegben. 1 munkájának élő, kedves tisztességes lány, akit "nagyágyú" alkalmi partnere, Gary (Dale Midkiff) csak kihasznál.

Visszakanyarodva Paul-hoz. Barátai már fogadást is kötnek rá 1 bárban hogy szólítson le 1 csajt, végül azért teszi meg, mert 100 dollár a tét. Persze a csinos szőkeség elküldi őt átlagos külseje és szerény öltözéke miatt.
Ezután keverik el 1 jósnőhöz, aki pontosan látja, mi a "probléma" a férfival, és megoldást ajánl a "szerelmi bájital" használatával. Paul kételkedik, végül mégis magával visz a bizarr, bordó löttyből kipróbálásra, amit azonban csak nagyon erős hígításban szabad használni. A jósnő szerint, miután használja, és 1 szót is kiejt a száján, az ellenkező nemre ellenállhatatlan hatást gyakorol. Az azonos neműekből viszont ellenszenvet vált ki.
Sokáig tanakodik, míg végül (a csimpánzok után) maga is kipróbálja a szert, és az addig félénk tudós "végimegy" az egész lánykollégiumon 1 éjszaka leforgása alatt, még le is tartóztatják emiatt.

Kíváncsiságból, Diane-nel is megosztozik a szeren, ami a lánynak is beválik, a gazdag olasz üzletember, Pazzoli is az útjába akad és menthetetlenül a lány bűvkörébe kerül. Még 1 elegáns partira is meghívja a csúnyácska lányt, ékszert vesz neki. Diane nagyon élvezi ezt a hirtelen népszerűséget, ezen felbuzdulva változtat a külsején és persze hogy igazi szépség válik belőle, aki után mostmár tényleg megfordulnak a férfiak... Egyre gazdagabb és befolyásosabb emberekkel kezd randevúzni, amit persze Gary nem tud mire vélni.
Ezután mindketten ráébrednek Paul-lal, hogy valójában egymáshoz vonzódnak, és nagy a szerelem, kb. 1 hétig. Aztán a lány hirtelen eltűnik, és mikor legközelebb találkoznak, már nagyon megváltozott viselkedést mutat.
Kiderül, hogy a cserben hagyott amorózó, Gary keze van a dologban, aki megvette az egész üveg bájitalt, és most a lányt tartja a bűvkörében. Paul hiába próbálja elmagyarázni a történteket, Diane nem hisz neki. A férfinek mindent latba kell vetnie, hogy visszaszerezze a lányt, hisz már az esküvő is közeleg. Különböző ellenszerekkel próbálkozik, míg végül, kisebb-nagyobb bonyodalmak után, végülis a mágia felett "győz az igaz szerelem."

Összességében:
Az ötlet nem rossz, a történet kissé régimódi és sablonos. De hát tényleg nem mai film már. A rendezés elég unalmas.
Sandra addig nyújt érdemleges színészi játékot, amíg a csúnyácska lány szerepében tetszeleg, igazán kedves, és vicces is. De amint "pillangóvá válik", átlagos lesz a játéka, nem több. Persze itt is kedves és aranyos, de nem olyan átütő, mint a későbbi filmjeiben. Azért érződik, hogy ez a film még 1 korai zsengéje, annak megfelel, de semmi extrát nem nyújt.
Tate Donovan elég átlagosan játszik, viszont klassz párost alkot Sandra, ha csak pár perc erejéig a Hegylakó sorozat sztárjával, Adrian Paul-lal.

Érdekesség: Sandra és Tate ezidő tájt valóban elkezdtek randevúzni egymással, a románc 3 évig is eltartott. Ahhoz képest, én nem nagyon láttam közöttük azt a bizonyos "szikrát". :P

Számomra nem is a tipikus történet, hanem inkább a gyenge rendezés, és az átlagos színészi játék, mindkettőjük részéről, ami lehúzza a filmet. Továbbá az, hogy elsősorban Paul-ról szól, Sandra csak másodlagos a történetben. Sebaj, a gyűjteményemben azért helyet szorítok neki. :)

Értékelés: Mivel mégiscsak Sandráról van szó, és végülis nézhető, talán még élvezhető is a történet, ami csak Sandra miatt jobb az átlagnál, ezért a következő pontszámot érdemli:

10/6