2010. április 9., péntek

Sziklák szeme


Adott egy amerikai család: papa-mama, akik a 25. házassági évfordulójukat ünneplik úgy, hogy két lányukat és fiukat (+ nagyobbik lányuk férjét és kisbabájukat) magukkal cipelik egy tragacsos-lakókocsis útra. Hol máshol autókáznának, mint a mexikói sivatagban, mert tutira ez minden pár álma, hogy 25 év után családostul végigcepedlizzenek a sivatagon. Ráadásként két kutyájuk is velük tart, akik nagyon eredeti nevekre hallgatnak: Szépség, illetve Szörnyeteg.
Apuka kicsit köcsög, fölényes, a vejével pláne, de amúgy is előadja hogy ő milyen nagy ász. A biztonsági őrök gyöngye :)

Egy nem éppen előkelő benzinkúton tankolnak, ahol a nem túl meggyőző külsejű benzinkutas ajánl nekik egy földutat, ami a térképen persze nincs rajta, viszont rövidebb. Nem csodálkoztam nagyon, amikor a hős család ezt az utat választotta. Mentek-mentek egy darabig, fater ajánlgatta az amúgy fanyalgó gyerekeknek, hogy bámulják a tájat, asszony pajtás pedig azon aggódott, hogy csörgőkígyó ne kerüljön az útjukba. Amíg jól elvoltak, addig a néző már láthatta, hogy innen-onnan mutánsok leselkednek. Nem volt nehéz kitalálni, hogy a csapdát is ők tették ki, amibe kedvenc családunk frankón belehajtott és persze hogy totál lerobbant a kocsi. Köcsög apuka miután feltette vagány napszemüvegét, közölte, hogy visszamegy a benzinkúthoz, és estére itt is lesz egy mentőautóval. Mondta a vejének, hogy tartson vele, közben előkapott két pisztolyt, egyiket zsebre tette, másikat pedig a kisebbik fiának adta, akit rögtön kinevezett a család fejének addig amíg ő távol van. Kiskölyök vagányan hadonászott a pisztollyal, közben kutyák ugattak, egyik elszabadult, kiskölyök futott utána, bár azért annyit megállapított, hogy kedvenc kapucnis piros pulcsija eltűnt. Na de kit érdekel a pulcsi, amikor szökik a kutya? Srác rohan, egész jó aláfestő zene, sziklákon, kövek között jön-megy, a néző már reméli, hogy kampó lesz neki. De nem, a készítők nem adják ilyen könnyen az akciót. Egyenlőre csak a kutyáját találja meg félig kibelezve, mi pedig láthatjuk az egyik mutánst, nem túl nagy meglepetésünkre az eltűnt piros pulcsiban.

Na, a vej kornyikálva kóbászol a sivatagban, miközben talál egy szakadék szerűséget ahol egy halom elhagyatott autó van. Köcsög apuka pedig visszaér a benzinkúthoz, ahol magáévá tesz egy üveg vizet csak úgy önkiszolgáló módon, aztán talál egy csomó cikket a sivatagban eltűntekről. Na itt már előkapja a pisztolyát, de feleslegesen, mert a benzinkutas - miközben hajtogatja hogy ő ezt nem akarta - úgy fejbelövi saját magát, hogy csak na!

Vej visszaérkezik a lakókocsihoz, köcsög fater azonban még sehol. Kissrác a sötétben még mindig keresi a másik kutyát, a mutánsok pedig már bent vannak a lakókocsiban, legalábbis az egyik épp tapizni készül a kisebbik csajt, amikor a kissrác azzal rohan vissza, hogy "valamiféle emberek laknak a hegyekben". Család nem hisz neki - nem meglepő. Közben azon tanakodnak, hogy a fater még mindig nem ért vissza, amikor a mutáns, aki már rávetette magát a kisebbik csajra, távirányítóval felrobbant valamit. Család kirohan, látják köcsög apukát lángok között. Az egyébként mindig leugatott vej próbálkozik poroltóval, miközben a lakókocsiban két mutáns összeverekszik a csaj miatt. Csaj sikoltozik és pár b*d meg-et kiabál, mutáns fickók egyre jobban begerjednek. Kint anyuka ordít, vej poroltózik, kisebbik srác elindul kinyírni "azokat a g*iket". Egyik mutáns rágerjed a nagyobbik csajra, egyik pedig keresztüllövi az éppen belépő anyukát, majd a nagyobbik lány lesz a következő áldozat. Szóval megindul a haddelhadd úgy a film közepe táján, aztán az egyik mutáns elviszi a kisbabát. Anyuka meghal, kisebbik csávó pedig megint elhatározza, hogy megöli őket. Vej terven gondolkozik, és naná hogy veszekszenek egy jót a kiscsávóval.

Közben nappal lesz és újdonsült akcióhőseink izzadtan, koszos-véres ingben nekivágnak bosszút állni. Vej bemegy a mutánsok házába, kicsit nézelődik, üt-vág, de végülis a kisbabát sikeresen magához veszi. Kisebbik fiú és lány pedig aztán felgyújtják a mutáns-lakot. Végülis ők és a vej, illetve a pici baba életben maradnak, sőt, az egyik kutya is. Nagy összeborulást láthatjuk közelről, majd távolról, aztán még távolabbról, immár távcsövön keresztül. Na igen, egy mutánsnak legalább muszáj életben maradni, hogy készülhessen második rész. A második egyébként már elkészült egy évvel később, de azt nem tervezem megnézni.

Ez a Sziklák szeme szerintem sokban próbálja utánozni a Halálos kitérőt (2003), ahol szintén mutánsok gyilkolásztak, csak ők éppen Nyugat-Virginiában akcióztak. Abban is volt egy nem túl megnyerő külsejű, egy fogú benzinkutas, csak ott épen nem ő ajánlotta a földutat, hanem a főszereplő srác fedezte fel a térképen. (Egyik kedvenc, unokatesómmal már szálligévé vált párbeszéd innen származik ->
srác: ezt miért szaggatot vonallal jelzik?
fogatlan: fődúúút
srác: földút?
fogatlan: Ja. Még nem gyüttek leaszfaaatozni...
Azóta ha földutas helyen megyünk Nyúlon vagy Écsen, akkor ezt mindig "eljátsszuk")

Szóval ami a Halálos kitérőben jó volt és eredeti ötlet, az a Sziklák szemében már kevésbé ütött. Nem tetszett, ahogy a mutáns tapizni akarta a csajt, jóval vontattabb és persze kiszámíthatóbb volt, hosszabb is volt, ami unalmassá tette. Egy-két jó jelenet azért volt benne, de ettől még elég gyenge kis filmecske. Emiatt az egy-két jó jelenet miatt 10/2.
Még jó hogy azért ennél ütősebb horrorok is készültek ;)