2010. április 9., péntek

A világ legrosszabb filmje: 9-es terv a világűrből


Az 1959-ben készült 9-es terv a világűrből (Plan 9 from Outer Space) a világ legrosszabb filmjének kiáltották ki. Talán nem is véletlenül :)
Ettől függetlenül mégis egy különleges, egyedi darabja a filmtörténelemnek. Talán mert Ed Wood rendezte, vagy talán azért, mert élete utolsó alakítását nyújtja benne Lugosi Béla, vagy csak szimplán azért mert ufóktól kezdve zombikon át minden van benne.
A film elején egy temetést láthatunk, illetve azonnal kettőt, hiszen a feleséget követi az "öregember" (Lugosi) is. Míg a feleséget a földbe, addig a férjét kriptába temetik. A temetőben aztán különös események történnek, két sírásó meghal, a kriptát pedig megbolygatva találják. A rendőrség azonnal megérkezik, egyiküket pedig az életre kelt férj-feleség megöli. Közben repülőgépről repülő csészealjakat látnak, amik a temető fölött is megjelennek. A rendőrök ebből mit sem látnak, értetlenül állnak kollegájuk halála előtt.
A repülő csészealjak azonban megjelennek több városban is, amiről aztán már az újságok is beszámolnak.

Hamarosan megtudhatjuk, hogy a földönkívüliek a 9-es terv szerint szeretnének a földre látogatni, ami azt jelenti, hogy a halottakat életre keltik. Így természetesen hamarosan az elhunyt rendőr is életre kel...

Az egész film tényleg gagyi, a szereplőkbe pedig nem sok színészi tehetség szorult, bár van amelyiküknek kifejezetten hosszú a filmográfiája. 1959-ben fekete-fehéren készült a film, amit azóta digitálisan kiszíneztek, és magyar szinkron is készült hozzá a Forum Home Entertainment jóvoltából. Nem tudom hogy kik a szinkronhangok, de nagyon jól passzolnak a színészekhez, mondhatni, a hangok is legalább annyira gagyik, mint a szereplők és a történet, de mégis sokat ad az egészhez. Nem mindennapi hangulata van, az már biztos!

A sok gagyiság ellenére is klasszikusnak mondanám, a tipikus annyira rossz hogy az már jó esete.... Azzal kapcsolatban pedig amúgy is elfogult vagyok, ahol Bélánk akár egy pillanatra is megjelenik, szóval egy 10/6-ot megeresztek ennek a filmnek.