2010. április 5., hétfő

All About Steve (2009)

- Avagy Sandra Bullock "Málna-nyertes"-filmje
(Aka S. B. - filmek 1. rész)

Csak akkor szenteltem nagyobb figyelmet ennek a filmek, MIUTÁN Sandra a megnyerte vele "méltó jutalmát". :) Az elvárásaim Sandrával nagyok, vagyis inkább úgy mondanám, megszoktam tőle 1 erős színvonalat...
A filmmel azonban nem voltak nagy elvárásaim. Nézegettem a Port-os fórumot, ami több volt, mint vegyes. Volt aki 9-est adott rá, mások végig se bírták nézni. Utóbbi általában nem feltétlenül szegi a kedvem. Ha már Sandra a kedvencem, "kötelezően" látnom kell. :))

A story röviden (NEM KEVÉS SPOILER-t tartalmaz): Nem mindennapi lexikális tudással megáldott hősnőnk, Mary keresztrejtvény-készítőként dolgozik, a helyi kis újságnak. Számára ez a tökéletes munka, és a kiteljesedés netovábbja. Irtó büszke arra, amit csinál, és amit ezzel "ad" az embereknek. Mert ugye, a keresztrejtvényeket mindenki szereti.

Kiderül, hogy Sandra még (vagy most épp) a szüleivel él otthon. Nem világos az a gázrobbanás(?) vagy egyéb, ami miatt jelenleg(?) erre kényszerül. De abban sem vagyok biztos, nem-e üres kifogás ez, vissza kellene nézni. Az ősök szerveznek neki 1 "vakrandit", amihez persze semmi kedve, mert biztos benne, hogy meleg lesz az illető...

Sandra egyébként szokás szerint csinoska a filmben, szőkés hajzata a The Blind Side után már nem is annyira sokkoló, mégse mondanám, hogy jó. :) A karakterhez passzol, hogy egy kicsit tovább bolondítsa az egyébként is "flúgos" csajt. Na, és az ominózus piros csizma mindig rajta, amin mindenki külön kiborul. :) Alapjáraton csak beszél, pörög, beszél, jótét lélek, de mindenkinek az idegeire megy. Tényleg kissé fárasztó.

Aztán mégse mondja le a randit, és kiderül: Steve 1 jó csávó! Mary szinte sokkot kap, szóhoz sem jut. Nem úgy később, a kinn parkoló autóban, ahol aztán többé nem fogja vissza magát. :) A film talán egyik - kevés ilyen van - legviccesebb jelenete, amikor "ráugrana" a fickóra, de elfeledkezik a biztonsági övről, és fuldokolni kezd. :DDD Egyébként is csetlő-botló az egész nő, ez még talán viccesnek mondható. de leginkább FURA, ahogy az egész film.
A randevú rövidre sikerül (közben Steve inkább beletörődő mint lelkes), hirtelen elszólítja a munkahelyi kötelesség... Udvariasságból mondja Mary-nek, hogy bárcsak vele mehetne...

Ezzel el is indítja a "lavinát", ami a film fő mozgatórugója. Miután kirúgják a munkahelyéről Mary-t, (mert egy pocsék keresztrejtvényt készít kizárólag Steve-ről) nekivág, hogy utánamenjen a helyi Hír TV-nél operatőrként dolgozó férfinak. Így keveredik kisebb-nagyobb bonyodalmakba, és levakarhatatlan lesz Steve-ről... A helyzetet tovább bonyolítja Steve bemondó kollégája, aki roppant mód élvezi a helyzetet, és csak tetézi a "bajt"...

Később váratlan pálfordulat következik be, 1 véletlen baleset következtében. Akik eddig ki nem állhatták Mary-t, már szurkolnak neki. A vége - nem a szokványos - happy end, de Mary mégis boldog: szeretetre és megértésre talált.

Összegezve: Nem nevettem magam könnyesre. Az eleje több, mint lapos, a story kifejezetten gyenge, ami vígjátéknál még nem lenne baj, de ITT BAJ. 1 kezemen megszámoltam a poénokat, amik közül 1 se volt könnyfakasztó. Kicsit unalmas is.
Mary IDEGESÍTŐ. Mary "repked". Mary-nek be nem áll a szája...
Színészi teljesítményt önmagában véve kedvencem hitelesen játszik, azzal nincs gond. Azért a film 2/3-ánál már megszoktam a karaktert. Néha még Sandra jellegzetes stílusára is ráismertem. Mindamellett Mary nagyon jó ember, mint kiderül, és igenis szeretnivaló. (talán azért is mert maga SANDRA szeretnivaló.) Ilyen vegyes érzésekkel álltam fel a film mellől, de a film kedves kisugárzása mégis volt annyira meghatározó, hogy bár kedvenc filmem nem lesz, de talán újranézem valamikor. ;)

Ha másra nem is, ez a film arra jó volt, hogy megszülessen 1 rendkívül vicces Arany Málnás beszéd, ami azóta is csupa pozitív visszhangot szül, és tényleg nagyon jó döntés volt tőle! :)
Valóban eddigi leggyengébb filmje, de abban nem vagyok biztos, a tavalyi év LEGgyengébbje-e. Az biztos, hogy Sandrától már - joggal - TÖBBET várnak az emberek (én nemkülönben), mint ezt a lightos, kis egyszernézős filmet. Ez lehet az ok, amiért ő kapta (és talán érdemelte?) a díjat.
Nem bánom, főleg mert történelmet írt az egyazon-évben Oscar-jával. :) Azért szeretünk, Sandra, alias "lökött Mary". :)


10/5