2010. április 21., szerda

From Paris With Love (2010)

Travolta, a rettenthetetlen pofozkodó poéngyáros ügynök, az "értelmiségi" Meyers-szel kiegészülve.

(Avagy JRM-filmek, 1. rész)

Az USA-ban az idei év elején bemutatott filmet tegnap este volt szerencsém megnézni. Magyar címe valószínűleg a "Párizsból Szeretettel" lesz. Fogalmam sincs, behozzák-e a magyar mozikba, mindenesetre Travolta, és a népszerű akció-műfaj miatt megvan van rá esély. Jonathan Rhys Meyers is eléggé "felkapott" lett a Tudorok sikere óta.


A film tartalma először is röviden (ennél jobban összefoglalni én se tudnám):

"James Reece (Jonathan Rhys Meyers), a párizsi Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének személyi titkára irigylésre méltó életet él gyönyörű francia barátnőjével, ám valódi szenvedélye az a melléktevékenység, amelynek során alacsony szintű CIA-alkalmazotti munkát végez. James minden vágya, hogy egyszer igazi ügynök lehessen, aki valódi akciókban vesz részt.

Amikor kívánságai meghallgattatnak, és végre felajánlják neki az első magas szintű feladatot, James nem akar hinni a szerencséjének mindaddig, amíg meg nem ismeri új társát, Charlie Wax (John Travolta) különleges ügynököt. Charlie le sem tagadhatná, hogy igazi amerikai ügynök, amolyan aranyköpésekkel dobálózó revolverhős-típus, akit azért küldtek Párizsba, hogy akadályozzon meg egy terrorista támadást.

Miközben Wax meredek lövöldözésekkel tarkított akciók során vezeti keresztül James-t a párizsi alvilág labirintusán, a titkár saját nyugis íróasztali munkája után imádkozik. Ám miután James azzal szembesül, hogy ő is valódi célponttá vált, rájön, nincsen visszaút - s ha túl akarja élni az elkövetkező 48 órát, minden reményét Charlie Wax-ba kell fektetnie..."

Vélemény: bevallom, nem vagyok oda a mostani akciófilmekért, és általában a francia készítésű filmekért SE különösebben... Kizárólag Travolta és JRM miatt néztem meg. Ebből kifolyólag túl jót már eleve nem vártam. Ahhoz képest pozitív csalódás lett. Tetszett, hogy (azt leszámítva hogy Párizsban játszódik), nem lett nagyon "franciásra véve", mely filmek nekem vagy túl elvontak, vagy túl leegyszerűsítettek, sőt "alul-" vagy "túljátszottak" színészi szempontból. Ami még jó, hogy nincsenek benne üresjáratok, hanem rögtön a történések kellős közepébe csöppenünk, és láthatjuk Reece-t, nagyköveti munkája közben egyéb dolgokban "mesterkedni".
Maga a történet nem nagy durranás, sok hasonlót láthattunk már, de az akciójelenetek tömkelege miatt mégsem lehet unalmasnak nevezni, még nekem is fenntartotta a figyelmem.

Műfaja egyértelműen akció, de Travolta nem kicsit viccesre sikeredett fizimiskájának (full-kopasz, ráadásul körszakállas), és "lelazult" karakterének köszönhetően a poénok sem maradnak el. Na, nem az a fogom a hasam-kategória, de azért Travolta fürge, és jól mozog még ma is, odateszi magát, a nem annyira kezdőnek számító Reece is csak a fejét kapkodja. Bár kissé eltúlzott ez a "mindenkit 2 perc alatt elintézek, és közben megteázok"-fazon, de én bekajáltam neki. A nagyon elvont szerepeitől eltekintve mindig is csíptem az "öreget". Pedig el is van hízva rendesen, erre még rátesz a kopasz fej, továbbá a kontraszt, hogy mellette Meyers 1 kifejezetten vékony alkat. :) Részemről szórakoztató figurának találtam, és nem vette komolyan magát.

Meyers szokatlan efajta szerepben, nem sok esélye van kibontakozni, (akciófilmben komolyan színészkedni??? :P) de jól elkapta és hitelesen játszotta Travolta mellett a kezdő, de rendkívül agyafúrt ügynököt, aki minden helyzetből ügyesen kivágja magát.

Ők ketten Travoltával nem igazán "összeillő páros", de nekem talán ezért is tetszett, a kommersz történet így kapott egy kis egyediséget.

Ha nem is lesz nagyon emlékezetes a film, mégiscsak ki lehet pipálni, hogy Meyers Travoltával forgathatott, ami valljuk be, egy feltörekvő fiatal színésznek nem kis dolog. Tudtára adta a nagyvilágnak, hogy hiába játszik rendkívülien a Tudorok-ban, mozifilmekben is érdemes (lesz) rá figyelni. (Nem mintha a "Szeretet Szimfóniájában" és a "Match Point"-ban nem lett volna elég jó, sőt.) De nagyon remélem, hogy sokat fogunk még róla hallani, a közeljövőben. (Nagy reményeket táplálok legújabb, Julianne Moore-ral közös filmjéhez, a "Shelter" c. thrillerhez is, amit szintén ez évben fognak a tengerentúlon bemutatni.)

A From Paris With Love 1x nézős kikapcsolódásra megfelelő, aki szereti a hagyományos, "dirr-durr-piff-puff"-os akciófilmeket, és Travoltát, valószínűleg nem fog csalódni!

10/8