2010. április 15., csütörtök

Tabáni István: Ments Meg!


Már a Csillag Születik c. műsorban egyértelműen ő volt a kedvencem. Szilvi jóvoltából sikerült végre letöltenem az (eredeti) albumot.
Már elsőre rabul ejtett. Nagyjából azt (a minőséget) kaptam a dalokkal, amit vártam. Istvánhoz passzoló, szívhezszóló és főleg önazonos dalokat. A saját szerzemények, és a feldolgozások szépen megoszlanak. Jól hangszerelt, főleg lassú dalok, csupa-csupa érzelem.

Kicsit részletesebben: Véleményem szerint jó munkát végeztek a CD-vel. Tabáni (csak úgy, mint a CSiSZ-ben), itt is szerencsésen választott feldolgozásokat, amik valóban illenek hozzá, és érzékeny lelkivilágához. Első a Fényév Távolság (melyet anno meg is könnyezett élőben), 2 Máté Péter-dal: Ez is az én hazám, Hosszú még az út: Csodálkoztam is volna, ha valamilyen MP-dal nem kerül fel a lemezre. Ezeket is szépen énekli, nincs az az érzésem h. "utánzatról" lenne szó.
Továbbá hallható még 2 híres Demjén-szerzemény, a Legyen ünnep, és a Várj, míg felkel majd a nap. Ezeket sem kell senkinek sem bemutatni, mindenki szereti őket. Katona Klári és Demjén olyannyira jól énekli őket, hogy bár Tabáni az új hangszerelésen túl nem sokat tesz hozzá, de nem is rontja le a dal varázsát, igazán illik a repertoárjába.
A könnyű álmot hozzon az éj szintén feldolgozás, amibe az énekes különösen sok életet lehell.

Az új dalokról szólva pedig:
Abszolút kedvencem a legelső, az Elfelejtett dal. Csodálatos, első hallásra nagyon megfogott. Dallam, szöveg, Tabáni szívbemarkoló éneke valami varázslatos.
A címadó dal, a Ments miatt sem kell szégyenkeznie, az is nagyon jól sikerült.
Kinőtt szárnyunk: talán az egyik legszebb hangszerelésű dal. A Csillagóceán esetében is ez áll fenn, nem ismétlem önmagam. A szöveg ezeknél is nagyon önazonos.
Az utolsó dalnak, a Ments meg! Homage a' Queen-nél a dalcím nem véletlen, az eleje eléggé Queen-esre lett véve, ami persze jól áll neki.

Összegezve: A lemez hangulata NAGYON ÉRZELMES, kissé melankólikus, mégis van benne ERŐ. de aki kicsit is ismeri Istvánt, tudja, hogy ez az ő világa. Az albumon a lassú dalok uralkodnak. Különösen becsülendő, hogy nem 1 Freddy Mercury lemezt készített, csupa Queen-dallal (bár megtehette volna, és jól is állna neki), hanem inkább elkezdte járni a maga útját.
Nem mondok újat, ha azt mondom, Tabáni sikere nem csupán kivételes hangjában rejlik, hanem abban, hogy VALÓBAN ŐSZINTE, benne van a lelke minden egyes dalban, amit csak elénekel. Saját dalok esetében ez még jobban felerősödik. Hiszek neki, és szerintem, ez nagyon fontos egy előadónál. Remélem, ebben sohasem változik majd meg. Nagy beleélés energia jellemzi az énekét. Nem tudok belekötni az előadásmódjába.

Az albumot hallgatva egyértelmű: Tabáni István hamarosan ki fog lépni a CSiSZ "árnyékából" és nem lehet "megmenteni" őt egy sikeres karriertől! :) Ezt minden bizonnyal elősegíti majd a május 13-ai SYMA-csarnokban tartott lemezbemutató koncertje.

Az album tracklistje:

01. Elfelejtett Dal
02. Fényév Távolság
03. Ments Meg
04. Ez Itt Az Én Hazám
05. Kinőtt A Szárnyunk
06. Hosszú Még Az Út
07. Legyen Ünnep
08. Várj, Míg Felkel Majd A Nap
09. Könnyű Álmot Hozzon Az Éj
10. Csillagóceán
11. Ments Meg! Homage a' Queen

Számomra a lemez egyértelműen 10/10